Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Πριν ακόμα μία κρίση μας χτυπήσει την πόρτα, ένας επιχειρηματίας πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει πως μία δύσκολη περίοδος μπορεί να επηρεάσει το προσωπικό, τους πελάτες, τους συνεργάτες αλλά και την αξία της επιχείρησής του. Ένα κρίσιμο γεγονός μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς να το προβλέψουμε. Ο σωστός σχεδιασμός είναι το κλειδί για την επιβίωση.

Το σύνηθες είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις να αποφεύγουν τη δημιουργία ενός πλάνου κρίσεων. Άλλωστε είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν να γίνουν μέσα σε μία ημέρα που κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να παραλειφθεί. Δυστυχώς όμως μία περίοδος κρίσης μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε. 

Κάτι τέτοιο βιώνουμε και τώρα με την κατάσταση που έφερε σε ολόκληρο τον κόσμο o νέος κοροναϊός (SARS-CoV-2) και η πανδημική νόσος που προκαλεί (COVID-19). Κατά κάποιον τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, επηρέασε και τη δική μας ζωή καθώς και την επιχείρησή μας. Εκτός αυτού, η αδυναμία πρόβλεψης αναφορικά με την έκταση και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα συνεχίζει να μας επηρεάζει αυτό το συμβάν μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ανασφάλειας για εμάς και τους συνεργάτες μας. 

Σε κάθε δύσκολη στιγμή, αν το θέλουμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε την ευκαιρία που κρύβεται εκεί για εμάς. Ίσως στην προκειμένη περίπτωση να είναι το έναυσμα για να δημιουργήσουμε ένα πλάνο διαχείρισης και διορθωτικών κινήσεων σε περιόδους κρίσης. Μία τέτοια στρατηγική κίνηση θα μας δώσει ένα ακόμη εφόδιο ώστε μέσα από τέτοιες καταστάσεις να βγαίνουμε όλο και πιο δυνατοί.

Ακολουθούν 6 βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να διαχειριζόμαστε μία κρίσιμη περίοδο για την επιχείρησή μας:

Αξιολογήστε αντικειμενικά την κατάσταση

Σε περιόδους κινδύνου, καλό είναι να μην επιτρέπουμε στα συναισθήματά μας να μας επηρεάζουν από το να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αντ’ αυτού καλό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες για αυτό που αντιμετωπίζουμε. 

Αυτό θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε αντικειμενικά την κατάσταση, να διαπιστώσουμε τη βασική αιτία της δυσάρεστης κατάστασης και να φτάσουμε σε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Με το να αναγνωρίσουμε και να καθορίσουμε το πρόβλημα έχουμε κάνει ήδη τη μισή διαδρομή για να το επιλύσουμε.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι οι πηγές πληροφόρησης τις οποίες επιλέγουμε σε μία τέτοια χρονική στιγμή. Ειδικά σε καταστάσεις που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως αυτή που βιώνουμε αυτόν τον καιρό, οι πληροφορίες είναι πολλές και συνεχείς. Αυτό όμως δεν τις καθιστά και αξιόπιστες. Ας ενημερωνόμαστε και ας συμβουλευόμαστε μόνο ανθρώπους και μέσα που εμπιστευόμαστε έχοντας πάντα μία καθολική εικόνα των πραγμάτων, πριν οδηγηθούμε σε κάποιο συμπέρασμα.

Αναπτύξτε ένα Πλάνο Διαχείρισης Κρίσεων

Κάθε πλάνο ξεκινά έχοντας σαφείς στόχους. Πρωταρχικός στόχος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κρίσης είναι η προστασία των ανθρώπων, είτε είναι υπάλληλοι ή ανήκουν στο ευρύτερο κοινό και επηρεάζονται από την κρίση που βιώνει η επιχείρησή μας. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να διασφαλίσουμε τη σωστή και επαρκή ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όπως επίσης και την επιβίωση της επιχείρησης. 

Το πλάνο μας χρειάζεται να έχει καταγεγραμμένες ενέργειες που θα γίνουν στην περίπτωση μιας κρίσης. Το σημαντικότερο όλων είναι στο τέλος να συμβαδίζει με τις αξίες και την κουλτούρα της επιχείρησής μας.

Ενημερώστε και Εκπαιδεύστε κατάλληλα το προσωπικό σας

Το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης είναι βασικός πυλώνας που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο και πιο ομαλό τρόπο την κάθε δυσκολία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένο. Μη διστάσετε να τους δώσετε την πλήρη εικόνα όσων συμβαίνουν και να βασιστείτε στη βοήθειά τους για όλα όσα συμβαίνουν. 

Αντίστοιχα, καλό είναι να τους προσφέρετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, ειδικά σε καταστάσεις όπου μπορεί να απειλείται η υγεία η δική τους αλλά και των πελατών της επιχείρησης. 

Διατηρήστε ένα ισχυρό Προφίλ Ηγεσίας

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, στις δύσκολες καταστάσεις είναι σημαντικό να επενδύουμε στον παράγοντα Άνθρωπο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε μία κρίση είναι ως ομάδα και το προσωπικό της επιχείρησής σας χρειάζεται να συντονιστεί με αυτό το κλίμα.

Δείξτε κατανόηση και μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε αυτή την πρόκληση που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. 

Ως ηγέτες μίας επιχείρησης το σημαντικότερο είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να μην πληγεί ο κόσμος που εξαρτάται από αυτό. Στη συνέχεια είναι καλό να τους ενημερώνουμε για κάθε μας προσπάθεια, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, αποφεύγοντας έτσι να δημιουργηθεί κάποια εσωτερική κρίση. 

Μην ξεχνάτε την Επικοινωνία

Η εικόνα της επιχείρησής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να επικοινωνήσουμε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει την επικοινωνία με τους πελάτες μας, τους προμηθευτές και τους υπόλοιπους συνεργάτες, καθώς και με το κοινό της επιχείρησης που μας ακολουθεί στα Κοινωνικά μας Δίκτυα και τα υπόλοιπα κανάλια που έχουμε.

Όσο δύσκολο και να φαίνεται, καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς και να μεταφέρουμε την κατάσταση με διαφάνεια στο κοινό μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της πληροφορίας που μεταδίδεται για την κατάσταση που βιώνουμε. Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι η συνέπεια και η συχνή επικοινωνία μέσα από την απάντηση πιθανών ερωτημάτων που έχουν προκύψει από τους ενδιαφερόμενους. 

Δημιουργία δικλείδων ασφαλείας

Όπως σημειώθηκε και στην αρχή αυτού του άρθρου, η κατάσταση που βιώνουμε αυτό το χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει μία κρίση που επηρεάζει όλους μας κατά κάποιον τρόπο. Αντί να βουλιάξουμε μέσα στο αίσθημα της ανασφάλειας που κυριαρχεί ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την επιβίωση της επιχείρησής μας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Στη συνέχεια, ας αρπάξουμε την ευκαιρία που μας προσφέρει αυτό το γεγονός να δούμε σοβαρά πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο ασφάλειας το οποίο θα εξυπηρετεί εμάς και την επιχείρησή μας σε κάθε τέτοια πιθανή κατάσταση στο μέλλον. 

Μέσα από αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση σοφότεροι αλλά και πιο δυνατοί.

Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Δείτε τις Υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button