Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Είναι αλήθεια. Τα πρωτοσέλιδα συνηθίζουν να φιλοξενούν επιχειρηματίες που ξεκίνησαν και έλαβαν την αναγνώρισή τους σε μικρή ηλικία. Σκεφτείτε τον Mark Zuckerberg (Facebook), τον Matt Mullenweg (WordPress) και τον Pete Cashmore (Mashable). Όλοι ξεκίνησαν στο ξεκίνημα της 2ης δεκαετίας της ζωής τους και ανέβηκαν στις πρώτες θέσεις με τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως. 

Η ηλικία του ιδρυτή μίας επιχείρησης όμως δεν είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που καθορίζει εάν μια επιχείρηση θα είναι επιτυχημένη ή όχι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν μετά τα 40 και μας αποδεικνύουν ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης είναι παράγοντας ανεξάρτητος από την ηλικία ενός ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα επιχείρημα ότι όσοι ξεκινούν επιχειρήσεις αργότερα στη ζωή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν: Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν είστε άνω των 55 ετών, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να ξεκινήσετε μία επιχείρηση που θα αναπτυχθεί από άτομα που ξεκινούν σε ηλικία κάτω των 35 ετών.

Συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες; Ακολουθούν 9 λόγοι για τους οποίους θα γίνετε καλύτεροι επιχειρηματίες τώρα από ότι όταν ήσαστε νεότεροι.

1. Έχετε εμπειρία ζωής.

Το πιο προφανές και αναμφισβήτητο όφελος από την έναρξη μιας επιχείρησης αργότερα στη ζωή είναι το γεγονός ότι έχετε πλέον χρόνια εμπειρίας για να αντλήσετε γνώση και να τη μεταφέρετε στη νέα σας επιχείρηση.

Είστε έμπειροι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στον κόσμο και την επιχειρηματική τεχνογνωσία που σίγουρα δεν είχατε στη δεκαετία των 20. Είστε πιο υπομονετικοί και πρόθυμοι να κάνετε κάθε βήμα που χρειάζεται για τη διαδικασία εκκίνησης της επιχείρησης ένα προς ένα (ακόμη κι αυτά που δεν είναι πολύ διασκεδαστικά) για να δώσετε στην επιχείρησή σας την καλύτερη ευκαιρία που έχει για να επιτύχει.

Παρόλο που ενδέχεται να μην έχετε πρακτική εμπειρία σε κάθε τμήμα της διαδικασίας έναρξης της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανό να καταλάβετε τη αξία των πραγμάτων όπως η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, η δημιουργία ενός συμπαγούς χρηματοοικονομικού σχεδίου και η διεξοδική έρευνα αγοράς. Επίσης, ξέρετε ποιος πρέπει να σας βοηθήσει με τα κομμάτια που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Αυτό μας φέρνει στο επόμενο επιχείρημα.

2. Γνωρίζετε περισσότερα άτομα (τα οποία γνωρίζουν άτομα που γνωρίζουν άτομα)

Σε αυτό το στάδιο της ζωής σας, πιθανότατα έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο και σημαντικό δίκτυο ανθρώπων. Και επειδή μια νέα επιχείρηση απαιτεί συχνά μία κοινότητα για να αναπτυχθεί, οι συνδέσεις σας θα είναι πολύτιμες καθώς ξεκινάτε.

Σκεφτείτε όλους τους ειδικούς που έχετε γνωρίσει στη ζωή σας, οι οποίοι θα μπορούσαν να μοιραστούν τις συμβουλές τους, ή να παρέχουν υπηρεσίες για να σας βοηθήσουν στη νέα σας επιχείρηση. Δικηγόροι, λογιστές, έμποροι, επενδυτές κεφαλαίων, χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές, κτηματομεσίτες, εργολάβοι, σχεδιαστές και συγγραφείς . Αυτό το βάθος ενός αξιόλογου δικτύου χρειάζεται συχνά χρόνια για να χτιστεί, οπότε η ηλικία είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα σε αυτήν την κατάσταση.

Έχοντας εμπειρία από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς, καταλαβαίνετε επίσης τη σημασία της δικτύωσης και είστε σε θέση να ζητήσετε συστάσεις όταν χρειάζεται για να προχωρήσετε. Αυτό μπορεί συχνά να επεκτείνει το δίκτυό σας με πολλαπλάσιο βαθμό, δίνοντάς σας όλους τους πόρους που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.

3. Ξέρετε πώς να ορίσετε και να επιτύχετε στόχους

Ο καθορισμός στόχων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έναρξης και της λειτουργίας μιας επιχείρησης και είναι απαραίτητο σε σταθερή βάση κατά τη διάρκεια της ζωής της επιχείρησης. Στα νεότερά μας χρόνια, δεν καταλαβαίνουμε πάντα τη δύναμη που έχουν οι ξεκάθαρα τοποθετημένοι στόχοι για να προχωρήσουμε από το σημείο που βρισκόμαστε προς το μέρος που θέλουμε να πάμε.

Τώρα γνωρίζετε πως να καθορίσετε τους στόχους σας για να βρεθείτε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, έχετε τη σοφία που χρειάζεται για να παραμείνετε αντικειμενικοί καθώς εξετάζετε διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιτύχετε τους στόχους σας, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε με πιο αποτελεσματικό, οικονομικά αποδοτικό και παραγωγικό τρόπο.

4. Μπορεί να έχετε πλεονέκτημα απέναντι στους επενδυτές.

Υπάρχει η παραδοχή ότι οι νέοι επιχειρηματίες προτιμώνται συχνά από τους επενδυτές, διότι μπορεί να είναι ευκολότερο για αυτούς να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο ιδιοκτησίας και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην επιχείρηση. Από την άλλη όμως, οι ηλικιωμένοι επιχειρηματίες προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας λόγω της εμπειρίας που προσφέρουν.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, πολλοί επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αναζητούν ηλικιωμένους, έμπειρους και έμπειρους επιχειρηματίες που «το έχουν κάνει ήδη». Οι καλύτεροι επενδυτές άλλωστε επικεντρώνονται στο να ανακαλύψουν την πιο συμφέρουσα ευκαιρία και υποστηρίζουν μεγαλύτερους και σοφούς επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει λάθη, είναι σε θέση να κάνουν πιο έξυπνες επενδύσεις.

5. Έχετε βρει το Πάθος σας

Πολλοί νέοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση κάποιου είδους, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν μια ιδέα για το τι είναι πραγματικά παθιασμένοι. Ο Richard Branson λέει ότι “Το πάθος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά κίνητρα για την έναρξη μιας επιχείρησης – και συχνά ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόγνωσης για το αν μια ιδέα θα οδηγήσει σε επιτυχία”.

Χωρίς πάθος για την επιχειρηματική σας ιδέα, είναι πολύ πιθανό η επιχειρηματική σας ιδέα να ξεθωριάσει κάποια στιγμή. Οι ηλικιωμένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τι τους αρέσει να κάνουν – και τι όχι – και μπορούν να προσαρμόσουν μια νέα επιχείρηση ώστε να ταιριάζει σε αυτό.

6. Έχετε γνώση που εκτιμάται στη σημερινή οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια οικονομική αλλαγή από τη βιομηχανία στη βάση της γνώσης, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πέρα ​​από την παραδοσιακή ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην πραγματικότητα, η ηλικία μας κάνει πιο πολύτιμους ως επαγγελματίες, γιατί συχνά σημαίνει ότι φέρνουμε περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις στο τραπέζι. Αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες. Αυτή η οικονομική αλλαγή των τελευταίων χρόνων θα υποστηρίξει τους ηλικιωμένους επιχειρηματίες που αποφασίζουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο αργότερα στη ζωή τους. Η εμπειρία σας μπορεί να είναι το περιζήτητο προϊόν / υπηρεσία της επιχείρησής σας.

7. Έχετε πολλές επιλογές για να κάνετε την αρχή

Όταν είστε νέοι, έχετε περιορισμένη εμπειρία, περιορισμένο δίκτυο και κεφάλαιο. Επομένως, οι επιλογές εκκίνησής σας είναι συχνά περιορισμένες επίσης.

Ως έμπειρος επαγγελματίας, έχετε περισσότερες επιλογές όσον αφορά το μονοπάτι σας προς την επιχειρηματικότητα. Σίγουρα, ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση από το μηδέν, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη μπορείτε να διακρίνετε. Μπορείτε να αγοράσετε ένα franchise, αξιοποιώντας τη δύναμη μιας ήδη επιτυχημένης μάρκας και να την κάνετε τη δική σας κληρονομιά. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια συνεργασία με έναν συνάδελφο επιχειρηματία και να διαιρέσετε το κόστος, τον φόρτο εργασίας και τα κέρδη. Ή, μπορείτε να αποφασίσετε να επενδύσετε εσείς στην επιχειρηματική ιδέα κάποιου άλλου, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό της επιχείρησης.

8. Έχετε αποτύχει στο παρελθόν.

Η αποτυχία είναι ένα κομμάτι της ζωής, και όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερες αποτυχίες έχουμε στη λίστα μας. Είτε έχετε δύο μεγάλες αποτυχίες είτε 22, είναι ένα τεράστιο όφελος για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το πιο πολύτιμο μέρος κάθε αποτυχίας είναι τα μαθήματα που μάθατε κατά τη διαδικασία. Κάθε αποτυχία σάς έμαθε τη σημασία της προετοιμασίας, της σκληρής δουλειάς και του γιατί χρειάζεστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, ο φόβος σας ότι θα αποτύχετε δεν έχει πλέον την ίδια δύναμη που είχε στη δεκαετία των 20. Ο φόβος για αποτυχία, γνωρίζουμε πολύ καλά τώρα, ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης απόφασης, έλλειψη εμπιστοσύνης και αδράνειας. Προβληματισμοί που στη μετέπειτα φάση της ζωής μας στην οποία βρισκόμαστε τώρα έχουν ελαττωθεί έως και εξαλειφθεί.

9. Έχετε Αυτοπεποίθηση

Θυμάστε όλες αυτές τις αποτυχίες για τις οποίες μόλις μιλήσαμε; Εκτός από τα πολύτιμα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτές, το γεγονός ότι έπειτα από κάθε μία από αυτές ανακάμψατε και επανήλθατε δυναμικά προσφέρουν αυτό το μοναδικό αίσθημα αυτοπεποίθησης που νιώθετε. Το οποίο είναι δικό σας γιατί πηγάζει από την εσωτερική σας γνώση.

Πολλοί νέοι επιχειρηματίες έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης φυσικά, αλλά πολλά από αυτά προέρχονται από καθαρή αισιοδοξία ότι η επιχειρηματική τους ιδέα θα μετατραπεί σε επιτυχία.

Η αισιοδοξία είναι σίγουρα απαραίτητη κατά την έναρξη μιας επιχείρησης, αλλά όταν παίρνετε αυτήν την αισιοδοξία και προσθέτετε την εμπιστοσύνη που συνοδεύεται από ένα ιστορικό αποδεδειγμένης επιτυχίας, είναι ασυναγώνιστη. Ως έμπειρος επαγγελματίας, έχετε ήδη βιώσει τόσο νίκες όσο και ήττες και έχετε αναδειχθεί με μια ισχυρή εμπιστοσύνη που θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ιδιοκτησίας της επιχείρησης και να βγείτε μπροστά.

Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι η πιθανότητά σας στην επιχειρηματικότητα εξασθενεί χρόνο με τον χρόνο, σκεφτείτε ξανά. Τώρα μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε μια μικρή επιχείρηση. Εμείς είμαστε, όπως πάντα, στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουμε σε αυτό το σημαντικό ξεκίνημα.

Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.
Δείτε τις Υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button