Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Η αντιμετώπιση του άγχους που βιώνει ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης είναι από μόνη της μια πρόκληση, και οι τρέχουσες συνθήκες έχουν επιδεινώσει σίγουρα το ζήτημα. Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς στιγμές, είδαμε τις επιχειρήσεις να κλείνουν χωρίς να έχουν ξεκάθαρη καθοδήγηση για το πότε μπορούν να ανοίξουν και πάλι. Όλα αυτά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή πρόβλεψη για το πως θα φαντάζει η επόμενη ημέρα, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Καθώς ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας, επηρεάζοντας την υγεία του πλανήτη, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, πώς παραμένουμε ήρεμοι ως ιδιοκτήτες, στελέχη μίας επιχείρησης και ανθρώπινα όντα; Πώς παραμένουμε λογικοί, γειωμένοι και αποτρέπουμε τον έλεγχο του φόβου μας;

Όταν οι περιστάσεις της ζωής μας λένε ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να επιμείνουμε, είναι δύσκολο να το αγνοήσουμε. Πολλές φορές, είναι πιθανό το άγχος μας να είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: Παρόλο που μερικές φορές μπορεί να το αισθάνεστε σα μία αδυναμία που σας αποσπά την προσοχή, υπάρχουν άλλες που γίνεται κινητήριος δύναμη για να εστιάσετε και να επιτύχετε.

Η διαρκής αμφιβολία, η υπερβολική ανάλυση των γεγονότων της κατάστασης και το γεγονός ότι πρέπει να διερωτόμαστε για τα πάντα είναι μία εξαντλητική κατάσταση μέσα από την οποία δοκιμαζόμαστε όλοι.

Ο φόβος είναι παντού πιο αυξημένος από το κανονικό αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, νιώθετε την υποχρέωση να εμφανίζεστε με ένα δυναμικό προφίλ ηγέτη στους πελάτες σας, την ομάδα σας και στο κοινό σας, ανεξάρτητα από το πόσο άγχος κρύβετε μέσα σας. Ακολουθούν λοιπόν μερικές τεχνικές για το πώς να καταφέρετε κάτι τέτοιο.

Να είστε ειλικρινείς με την ομάδα σας

Ως επιχειρηματίες, το μυαλό μας δουλεύει ασταμάτητα. Σκεφτόμαστε νέες ιδέες που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της επιχείρησης, των πελατών και των μελών της ομάδας μας. Εάν δεν είστε διαφανείς με την ομάδα σας σχετικά με τις σκέψεις που κάνετε, καθώς και το ότι αυτό το χρονικό διάστημα αυτές έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, πολύ πιθανόν να υπάρξει περιττή τριβή και άγχος, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος.

Επιπρόσθετα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η τελειότητα είναι κάτι που απλά δεν υπάρχει. Έτσι, το διαρκές κυνήγι για το τέλειο μπορεί απλά να μας επιβραδύνει. Από την άλλη προσπάθεια προς τη διαρκή βελτιστοποίηση και την εξέλιξη μπορεί να μας αποφέρει τα μέγιστα.

Είναι εύκολο να δώσουμε την εικόνα ότι ασκούμε υπερβολική κριτική όταν ουσιαστικά το μόνο που εκφράζουμε είναι την ανησυχία μας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όμως της αποτελεσματικής ηγεσίας είναι να γνωρίζεις ποιος είσαι και πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου.

Η συμβουλή μου είναι να εκφράζετε τα σχόλιά σας με καλοσύνη, υπομονή και κατανόηση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, τα μέλη της ομάδας σας να μην καταλαβαίνουν το βάρος που έχετε στους ώμους σας. Δημιουργήστε έναν ανοιχτό και διαφανή διάλογο με την ομάδα σας. Χτίστε μία στρατηγική από κοινού για να ξεπεράσετε την οποιαδήποτε πρόκληση βιώνετε με τον καλύτερο τρόπο.

Ένα βήμα πίσω

Μερικές φορές πέφτουμε στην παγίδα να στείλουμε αυτό το email, ή να γράψουμε ένα μήνυμα με την πρώτη σκέψη που μας ήρθε στο μυαλό με τον φόβο ότι αν δεν το κάνουμε θα εξαφανισθεί για πάντα. Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που προέκυψαν αυτόν τον καιρό αναφορικά με την εργασία από το σπίτι, είναι ότι το ωράριο εργασίας επηρεάστηκε και απλώθηκε μέσα στις 24 ώρες της ημέρας. Σε αυτό έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης.

Πριν στείλουμε λοιπόν τις σκέψεις μας στις 12 τα μεσάνυχτα καλό είναι να σκεφτούμε και τον αποδέκτη αυτόν των μηνυμάτων. Μπορούμε, ιδανικά, να έχουμε ένα σημειωματάριο πάντα μαζί μας και να καταγράφουμε κάθε νέα ιδέα που μας έρχεται. Έτσι, όταν θα συναντήσουμε και πάλι το μέλος της ομάδας μας με το οποίο θέλουμε να μοιραστούμε αυτή την ιδέα, μπορούμε να τη συζητήσουμε μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο δε δημιουργούμε επιπρόσθετο άγχος στους συνεργάτες μας, ενώ ταυτόχρονα μοιραζόμαστε μαζί τους τις ιδέες μας σε ώρες που η προσοχή τους είναι 100% στραμμένη σε εμάς.

Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα

Όταν έρχεται μία απότομη και μεγάλη ανατροπή στη ζωή, ο εγκέφαλός μας τείνει να επικεντρώνεται σε μικρές λεπτομέρειες. Αυτό οφείλεται σε μία υποσυνείδητη προσπάθεια να ανακτήσουμε κάποια αίσθηση ελέγχου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας το πρωταρχικό μας όραμα για αυτή την επιχείρηση. Ποιες είναι οι αληθινές σας προτεραιότητες και τι έχει αξία για εσάς και την ομάδα σας;

Οι άνθρωποι που σχετίζονται με την εταιρία, ειδικότερα οι υπάλληλοί σας, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσας, ως ηγέτη τους. Περιμένουν την καθοδήγηση και το επόμενο βήμα, ενώ ταυτόχρονα αποζητούν τη δική σας ηρεμία για να νιώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Σε ποιον βαθμό τους στηρίζετε σε όλα αυτά;

Βασιστείτε στα δυνατά σημεία της ομάδας σας

Όταν δεν μπορείτε να δώσετε την απάντηση για κάτι, θυμηθείτε: Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα άλλο μέλος της ομάδας που πιστεύετε ότι μέσα από τις δυνατότητες που έχει θα μπορέσει να σας δώσει τη λύση. Άλλωστε, τα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού στίβου παραδέχονται διαρκώς ότι μία από τις πιο έξυπνες κινήσεις που έχουν κάνει είναι να περιβάλλουν τον εαυτό τους με συνεργάτες που τους συμπληρώνουν και καλύπτουν τα δικά τους αδύναμα σημεία.

Κάτι τέτοιο δεν είναι αδυναμία, κάθε άλλο. Κάθε στέλεχος που ηγείται μίας ομάδας οφείλει να γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμά του σημεία, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μία ομάδα από μέλη που θα του προσφέρουν όσα χρειάζεται, κάνοντας έτσι την επιχείρηση επιτυχημένη.

Μην αισθάνεστε άσχημα

Θυμηθείτε, η αξία του να γνωρίζετε τον εαυτό σας είναι πολύ σημαντική για την κουλτούρα της επιχείρησης και της εταιρείας σας. Η χρήση των τεχνικών που έχω περιγράψει σε αυτό το άρθρο δεν έχουν σκοπό να μας δείξουν με κάποιον τρόπο ότι είμαστε αδύναμοι ή ότι κάτι μας λείπει. Αντιθέτως, η γνώση και η συνειδητοποίηση ότι κάθε άνθρωπος, όσο δυνατός κι αν είναι, σε δύσκολες στιγμές μπορεί να χάσει για λίγο τον δρόμο του είναι όλα όσα χρειάζονται για να τον βρει και πάλι.

Δείτε τις Υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button