Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Ας ξεκινήσουμε ειλικρινά: Η Οικονομική Οργάνωση μίας Επιχείρησης δεν είναι απλό πράγμα. Απαιτεί καθημερινή φροντίδα, προσήλωση και προσοχή. Για την ακρίβεια δεν είναι μία μονόπλευρη υπόθεση, είτε του επαγγελματία είτε του λογιστή. Είναι μία δυναμική συνεργασία που χρειάζεται τη συμβολή και των δύο πλευρών ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Η Οικονομική Οργάνωση είναι, αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους σχολείου, αυτό το κερασάκι στην τούρτα που θα ξεχώριζε παλιά στην τάξη μας τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες από τους υπόλοιπους μαθητές. Το θέμα όμως, όταν ερχόμαστε και πάλι στην περίπτωση ενός οικονομικού οργανισμούς, είναι ότι αυτή η διάκριση περιλαμβάνει και την οικονομική μας ασφάλεια και ηρεμία.

Υπάρχουν πολλοι λόγοι που αξίζει να έχουμε αυτή την καθημερινή επιμέλεια στην επιχείρησή μας. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε ενδεικτικά τέσσερις από αυτούς:

Απαλλασσόμαστε από τον καθημερινό φόβο και το χάος.

Η επιχείρησή μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας. Το να επιλέγουμε λοιπόν να ζούμε το μέρος αυτό μέσα στον φόβο και το άγχος που προκαλεί μία χαόδης οικονομική κατάσταση, από μόνο του δε μας κάνει καλό.

Θα παρατηρήσετε κι εσείς ότι μέσα σε μία μόλις μέρα λαμβάνουμε δεκάδες νέες πληροφορίες και δεδομένα. Με αυτούς τους ρυθμούς, όταν γινόμαστε αναβλητικοί με το να κρατάμε κάπου και να τακτοποιούμε τις οικονομικές μας πληροφορίες (όπως τα έσοδα και τα έξοδά μας, τις αποδείξεις και τα υπόλοιπα οικονομικά έγγραφα), αυξάνουμε την πιθανότητα όταν αυτές οι πληροφορίες μας ζητηθούν να μην τις θυμόμαστε.

Ας επιλέξουμε λοιπόν ένα οργανωμένο περιβάλλον ηρεμίας, το οποίο θα βοηθήσει και την υπόλοιπη ζωή μας, από ένα χαοτικό περιβάλλον άγχους που δε θα μας προσφέρει κάτι τελικά.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες μας.

Μία κοινά αποδεκτή αλήθεια που επικρατεί για τις επιχειρήσεις της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας, ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πληρώνουν υποχρεώσεις. Πέρα από αυτή όμως υπάρχει και μία άλλη οπτική η οποία περιέχει πληροφορίες για το που αντιστοιχούν αυτές οι υποχρεώσεις, καθώς και για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς.

Η οργανωμένη πληροφορία, αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη συμμετοχή μας σε χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και στο να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας. Ανεξαρτήτως με το πότε θα μας χρειαστούν, είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι, όταν η δική μας ευκαιρία εμφανιστεί και θέλουμε απλά να την αρπάξουμε και να απολαύσουμε τους καρπούς των προσπαθειών, αλλά και των πληρωμών μας.

Μας δίνει την ειλικρινή εικόνα του που βρισκόμαστε.

Όσο και να μας τρομάζει πολλές φορές αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς είναι να γνωρίζουμε ανα πάσα στιγμή την ειλικρινή εικόνα της επιχείρησής μας. Είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να προλάβουμε καταστάσεις και να σώσουμε πιθανόν μία κατάσταση, πριν αυτή ναυαγήσει. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές όμως που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ένα ναυάγιο, το να γνωρίζουμε ακριβώς τα δεδομένα που μας οδήγησαν εκεί θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά.

Στην περίπτωση μίας επιχείρησης, το να έχουμε τη σωστή οικονομική οργάνωση που απαιτείται, μας προσφέρει μία ειλικρινή εικόνα από στοιχεία και πληροφορίες που πιθανόν να χάνουμε μέσα στην ταχύτητα της ημέρας. Η επιμελής καταγραφή και η συνέπειά μας στις οικονομικές μας υποχρεώσεις αποτελεί πάντα μία χείρα βοηθείας σε εκείνες τις στιγμές που προκύπτει η πρόκληση και χρειάζεται να περάσουμε στη λύση.

Όταν φροντίζουμε κάτι και το έχουμε τακτοποιημένο, αυτόματα του δίνουμε και περισσότερο χώρο να λάμψει, να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. 

Αποτελεί έναν απαράβατο νόμο της φύσης. Όπως ακριβώς με ένα φυτό. Χρειάζεται τη φροντίδα και την περιποίησή του για να μεγαλώσει και την κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την επιχείρησή μας. 

Η σωστή και οικονομική της οργάνωση είναι αυτό που θα μας επιτρέψει τελικά να της προσφέρουμε όλα όσα χρειάζεται για να ανθίσει και να αποδίδει ακόμη περισσότερους καρπούς.

Πολύ πιθανόν, έως σήμερα, το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα μας για να συλλέγουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον λογιστή μας να φάνταζε μία αγγαρεία, ίσως χαμένος χρόνος. Είναι όμως αυτή η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά σε όλες εκείνες τις στιγμές του οικονομικού έτους που σκεφτόμαστε πάντα με μισή καρδιά και με έναν κόμπο στο στομάχι.

Επενδύστε λίγο χρόνο μαζί με τον οικονομικό σας συνεργάτη και θα καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο επίπονο όσο φαίνεται. Αντιθέτως, είναι μία ωφέλιμη συνήθεια που θα προσφέρει και σε εσάς και στην επιχείρησή σας μία μακροβιότητα μέσα στην ψυχική ηρεμία που πάντα αναζητούσατε. 

Call Now Button