Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Για κάθε έναν επιχειρηματία που παίρνει την απόφαση να κάνει την αρχή και να μπει στο παιχνίδι της επιχειρηματικότητας, υπάρχει μία πληθώρα άλλων που δεν ξεπερνούν ποτέ το στάδιο του να σκεφτούν μία ιδέα που θα ήθελαν να κάνουν πράξη. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που καταλήγουν να διοικούν μία κερδοφόρα επιχείρηση, από εκείνους που απλά αφήνουν τα όνειρά τους ανεκμετάλλευτα; 

Ο Φόβος.

Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε την ημέρα μας διαβάζοντας μία λίστα με θετικές δηλώσεις. Οι φόβοι είναι πάντα εκεί και εμφανίζονται σε κάθε βήμα της πορείας μας στον επιχειρηματικό στίβο. Διαβάστε την ακόλουθη λίστα με 10 φόβους που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης, καθώς και ιδέες για το πως να τους ξεπεράσετε.

1. Δεν γνωρίζετε από πού να ξεκινήσετε.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν ξέρουν από πού πρέπει να ξεκινήσουν όταν βρίσκονται στην αρχή και βάζουν τις ιδέες τους στο χαρτί. Μπορείτε να κάνετε την αρχή βρίσκοντας κάποιον που τα κατάφερε πριν από εσάς στον στόχο που έχετε θέσει.

Χρησιμοποιήστε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως πηγή έμπνευσης. Διαβάστε για το πρόσωπο, τη δομή της επιχείρησής του. Μπορείτε αντίστοιχα να επικοινωνήσετε μαζί του και να ρωτήσετε αν μπορεί να σας δώσει πληροφορίες ή συμβουλές. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν με τον κόσμο τη γνώση και την εμπειρία τους.

Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει, και μόνο η γνώση ότι κάποιος έχει επιτύχει πριν από εμάς μας δίνει τη σιγουριά ότι μπορεί να συμβεί και σε εμάς.

Απλά κάντε ένα βήμα προς το σημείο στο οποίο ονειρεύεστε να βρεθείτε με την επιχείρησή σας και κάντε ό,τι έχει νόημα. Το μονοπάτι θα ξεδιπλωθεί καθώς συνεχίζετε να περπατάτε.

2. Δεν είστε ειδήμων.

Πιθανότατα γνωρίζετε αρκετά για το προϊόν ή την υπηρεσία σας για να απαντήσετε στην πλειοψηφία των ερωτήσεων που μπορεί να προκύψουν και να επιλύσετε τα περισσότερα πιθανά ζητήματα. Επομένως, μην ανησυχείτε αν δεν αισθάνεστε ακόμα πλήρως ειδικός στον τομέα σας.

Για τα πράγματα που δεν γνωρίζετε ακόμα, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στη δια βίου μάθηση. Στην πραγματικότητα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για διαρκή ανάπτυξη. Τα περιθώρια μάθησης ποτέ δεν εξαντλούνται. Αισθανθείτε λοιπόν άνετα με την ετικέτα του εμπειρογνώμονα σε ό,τι κάνετε και δεσμευτείτε απέναντι στη διαρκή σας προσπάθεια για την αριστεία.

3. Μπορεί να σας θεωρήσουν τρελό.

Αποτελεί μία θεωρία που ακούγεται από πολλούς στις ημέρες μας, ειδικά στην ελληνική αγορά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να σας πουν ότι είστε τρελοί που σκέφτεστε να ξεκινήσετε μία νέα επιχείρηση στη σημερινοί εποχή. Σε κάποιο βαθμό μπορεί να έχουν και δίκιο. Το πιο ασφαλές και ορθολογικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αναλάβετε κανένα ρίσκο και ευθύνη για να κάνετε πραγματικότητα τα επιχειρηματικά σας όνειρα. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε να εργάζεστε για κάποιον άλλο για το υπόλοιπο της καριέρας σας.

Μήπως όμως η τελευταία πρόταση σας δημιούργησε έναν κόμπο στο λαιμό και ένα σφίξιμο στο στομάχι; Πολύ πιθανόν επειδή είστε γεννημένος επιχειρηματίας και η ανάληψη ρίσκου βρίσκεται στο αίμα σας. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι είστε αρκετά τρελός ώστε να αναλάβετε την ευθύνη μίας ολόκληρης επιχείρησης, να πιστέψετε στα ταλέντα σας και να εμπνεύσετε κι άλλους ανθρώπους να πιστεύουν στα δικά τους. Αποδεχτείτε αυτό το κομμάτι του εαυτού σας και θυμηθείτε ότι οι τρελοί είναι που φέρνουν την αλλαγή στον κόσμο, όπως είπε κάποτε και η Apple μέσα από μία διαφήμισή της.

4. Δεν θα βρείτε χρηματοδότηση.

Το να είσαι ιδιοκτήτης επιχείρησης θα ήταν παιχνιδάκι, αν για κάθε επιχειρηματική ιδέα, υπήρχε μία τράπεζα ή κάποιος επενδυτής για να τη χρηματοδοτήσει. Δεδομένου φυσικά ότι ζούμε στην πραγματικότητα, αυτό δεν αποτελεί τη συνηθισμένη λύση για τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους. Έτσι, πρέπει να κάνουν την αρχή με ή χωρίς κάποια χρηματοδότηση.

Πολλές φορές όμως το να ξεκινάμε από το μηδέν και να χτίζουμε αργά αλλά σταθερά την επιχείρησή μας με βάση τα έσοδά της αποτελεί την καλύτερη πρακτική. Μας δίνει πλούσια γνώση και εμπειρία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και στη διοίκηση μιας επιχείρησης που μεγαλώνει αρμονικά μαζί με εμάς, φέρνοντας κάθε βήμα όταν είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε. 

5. Κανείς δε θα πιστέψει σε εσάς.

“Γιατί κάποιος να προτιμήσει το προϊόν / υπηρεσία μου και αυτό που έχω να προσφέρω;”

Είναι μία από τις πιο βασικές ανησυχίες που ακούω στο ξεκίνημα των νέων επιχειρηματιών. Αυτό που συμβουλεύω πάντα είναι ότι η δική μας υποχρέωση είναι να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο κόσμος μπορεί να επηρεαστεί στην αρχή από την έλλειψη εμπειρίας μας ή βραβείων που προσθέτουν δημοσιότητα και διαπιστευτήρια. Το θέμα είναι όμως ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποδείξει μία εργασιακή ηθική. Ακόμα κι αν στην αρχή κανείς δεν πιστεύει σε σας, οι άνθρωποι θα μάθουν να πιστεύουν στα αποτελέσματά σας.

6. Δε θα μπορέσετε να βρείτε πελάτες.

Νέα Επιχείρηση: Μία από τις βασικές ανησυχίες είναι η εύρεση πελατών.

Είναι τρομακτικό να αναλάβετε το ρίσκο να προσφέρετε τις δεξιότητές σας στον κόσμο, ως βασικό σας επαγγέλματος. Το φυσικό επακόλουθο είναι να αναρωτιέστε αν θα εκτιμηθούν.

Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα τα οποία μπορούν να σας δώσουν μία σιγουριά στην ανάπτυξη του πελατολογίου σας:

  • Αν προσεγγίζετε την επιχείρησή σας με χαρά, προσφέροντας στους πελάτες σας με συνέπεια όσα έχετε υποσχεθεί στους πελάτες σας, αυτό αναμφίβολα θα έχει θετικά αποτελέσματα στις υπάρχουσες συνεργασίες σας. 
  • Ταυτόχρονα, το καλό όνομα το οποίο θα αποκτάτε θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για να σας προσεγγίσουν νέοι πελάτες. 
  • Αν μαζί με αυτά καταλήξετε σε ένα πλάνο marketing για την περαιτέρω προβολή της επιχείρησής σας.
  • Τέλος, αν συνεχίζετε να επενδύετε στη διαρκή σας εκπαίδευση, ώστε να γίνεστε όλο και καλύτεροι στο επάγγελμά σας, οι πελάτες σας δε θα μπορούν να σκεφτούν κάποιον λόγο για να μη σας προτιμήσουν.

Κάντε τα παραπάνω βήματα βασική σας αρχή και να είστε ευγενικοί και επιεικείς με τον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη κάνει περισσότερα από την πλειοψηφία των ανθρώπων.

7. Δε θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την επιτυχία.

Ονειρεύεστε την απόλυτη επιτυχία της επιχείρησής σας. Δοκιμάστε όμως και το εξής:

Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε ότι είστε ήδη εκεί. Ο κόσμος έχει αναγνωρίσει και αγαπήσει την επιχείρησή σας και αναζητά διαρκώς να αγοράσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. 

Μήπως αυτή η ιδέα σας τρόμαξε λίγο; Φοβάστε ότι ίσως δεν θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις που θα προκύψουν από την επιτυχημένη σας επιχείρηση;

Πάρτε μία βαθιά ανάσα και ηρεμήστε γιατί δεν είστε οι μόνοι. Μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων πιστεύουν ότι η επιτυχία μπορεί να φέρει ως αντίδραση την κοινωνική κριτική, ή την αποξένωση από τους φίλους και τους γνωστούς τους. 

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί όντως η επιτυχία να αλλάξει κάποιες από τις σχέσεις της ζωής σας, ή να σας οδηγήσει να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας. Όσο όμως αυτό παραμένει συντονισμένο με τα όνειρά σας και την προσφορά σας στους ανθρώπους και στο κοινό καλό, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για αυτό. Κάποιος πρέπει να φθάσει και να παραμείνει στην κορυφή για να ανοίξει τον δρόμο για τους υπόλοιπους.

8. Κάποια στιγμή μπορεί όλα να πάνε στραβά.

Φέρτε στη μνήμη σας κάποια στιγμή στη ζωή σας όπου ένα σχέδιό σας οδηγήθηκε στην πλήρη αποτυχία. Έστω κι αν είναι κάτι απλό, όπως το ότι σε ένα παιχνίδι με βελάκια αντί να σημαδέψετε στον στόχο, όλα σας τα βελάκια κατέληξαν στον τοίχο. Τι κάνατε; Καθίσατε στο πάτωμα και βάλατε τα κλάματα; 

Κατά πάσα πιθανότητα, απλά μαζέψατε τα βελάκια και δοκιμάσατε ακόμη μία φορά.

Όπως και να το κάνουμε, στον κόσμο της επιχειρηματικότητας αυτό είναι ένα μέρος του παιχνιδιού. Όταν όμως προκύπτουν προβλήματα στην επιχείρησή σας είναι ακριβώς μία ακόμη ευκαιρία να μαζέψετε τα βέλη σας και να δοκιμάσετε ξανά να επιτύχετε τον στόχο. 

Ως επιχειρηματίας που αγαπάει αυτό που κάνει και σέβεται τους πελάτες του, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι με επιτυχία. 

Μη φοβάστε λοιπόν αν αυτή τη φορά τα βελάκια κατέληξαν μακριά από τον στόχο. Μαζέψτε τα και προσπαθήστε ξανά.

Ο παράγοντας Ασφάλεια.

Σκεφτείτε πόσους από αυτούς τους φόβους θα αντιμετωπίζατε, αν νιώθατε ότι μπορείτε να κάνετε όλα τα επιχειρηματικά σας βήματα και να νιώθετε ασφαλείς ότι τίποτα δε θα πάει στραβά. Το εξωτερικό μας περιβάλλον θα συνεχίσει να παραμένει άγνωστο και πάντα θα προκύπτουν δεδομένα που δεν έχουμε υπολογίσει. 

Μέσα από τη σωστή οικονομική οργάνωση και ένα πλάνο βασισμένο στους στόχους και τις δυνατότητες της επιχείρησής μας μπορούμε να δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας που θα μπορέσουν να προστατεύσουν εμάς και το προσωπικό μας από εξωγενείς παράγοντες που πολλές φορές διαταράσσουν τις ισορροπίες στην αγορά. 

Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Δείτε τις Υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button