Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Νέα επιχείρηση: Το ξεκίνημα δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε απλή. Οι πληροφορίες που χρειάζεται να διαχειριστούμε είναι πολλές και όλες τους σημαντικές. Υπάρχουν αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε από την πρώτη στιγμή οι οποίες θα μας επηρεάσουν σε όλη την υπόλοιπη πορεία μας. 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λοιπόν όπως λέμε πάντα κάτι που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε χρήσιμα σημεία που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση της νέας επιχείρησής σας και θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση.

Αξιολογήστε τα οικονομικά σας

Η νέα επιχείρηση έχει τη δική της τιμή εκκίνησης. Επομένως θα χρειαστεί να γνωρίζετε από την αρχή πόσο θα σας κοστίσει από τη στιγμή που θα πάρετε την απόφαση, μέχρι την ημέρα που θα έχετε στα χέρια σας τη σφραγίδα και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα επιβεβαιώνουν ότι έχετε νομική υπόσταση σαν εταιρία.

Τα έξοδα όμως δε σταματούν εκεί. Η νέα επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις δικές της ανάγκες και έξοδα. Μία σημαντική πληροφορία που θα χρειαστεί να γνωρίζετε κατά προσέγγιση.

Πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν λίγο καιρό μετά την έναρξή τους. Σε αυτό δεν ευθύνεται πάντα το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρουν, αλλά το ότι δεν έχουν υπολογίσει σωστά τι θα χρειαστούν το πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας τους.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να καλύψουμε εμείς τα βασικά έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής μας μέχρι να μπορούν να το κάνουν τα έσοδά της από μόνα τους.

Μία συζήτηση με τον λογιστή σας σε αυτή την περίπτωση θα μας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πότε θα μπορέσετε να ξεκινήσετε;
  • Ποιο είναι το κεφάλαιο εκκίνησης που θα χρειαστείτε; 
  • Θα είστε σε θέση να αφήσετε τη θέση εργασίας στην οποία βρίσκεστε τώρα από την αρχή; Ή μήπως είναι καλύτερη η επιλογή να παραμείνετε εκεί για να έχετε μία βασική πηγή εσόδων που θα σας συντηρεί το πρώτο χρονικό διάστημα.
  • Ποιες είναι οι βασικές οικονομικές απαιτήσεις που θα έχει η επιχείρησή σας από τη στιγμή που θα πάρετε την απόφαση καθώς και για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Νέα Επιχείρηση: Τα απαραίτητα έγγραφα και οι άδειες λειτουργίας

Ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησής σας χρειάζεστε τα κατάλληλα έγγραφα και άδειες λειτουργίας για την έναρξή σας. Μαζί με την έρευνα και την προεργασία που θα κάνετε για να μάθετε τις οικονομικές απαιτήσεις της νέας σας επιχείρησης, φροντίστε να ρωτήσετε και για τους πιθανούς ελέγχους που χρειάζεται να γίνουν στον επαγγελματικό σας χώρο, ή όποια άλλα έγγραφα χρειάζονται από δημόσιες υπηρεσίες.

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε την έναρξή σας υπολογίστε στη διαδικασία όλο τον απαραίτητο χρόνο που μπορεί να χρειαστεί καθώς και τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε εσείς για να διευκολύνετε τους συνεργάτες σας καθώς και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που θα απευθυνθείτε.

Η σωστή αυτή προετοιμασία και οργάνωση δε θα σας γλιτώσει απλά πολύτιμο χρόνο. Όσο διευκολύνουμε τον άνθρωπο ή την υπηρεσία που χρειαζόμαστε, τόσο καλύτερη η διάθεση από την απέναντι πλευρά να διευκολυνθούμε κι εμείς αντίστοιχα.

Ξοδέψτε με σύνεση

Όλοι ξέρουμε πως είναι όταν βρισκόμαστε στην αρχή. Ο ενθουσιασμός μας οδηγεί με ευκολία στη διάθεση να ανοιχτούμε και να αγοράσουμε όλα όσα φαίνονται ελκυστικά για την επιχείρησή μας. Προγράμματα που θα κάνουν τη διαχείρισή μας ευκολότερη, μηχανήματα, έπιπλα και διαφήμιση.

Κατά κοινή παραδοχή νιώθουμε ότι τα χρειαζόμαστε όλα και τα χρειαζόμαστε τώρα. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε την κατάσταση αντικειμενικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στο ξεκίνημά μας χρειαζόμαστε τα ελάχιστα από όσα πιστεύουμε στην πραγματικότητα.

Εννοείται πως θέλουμε να επενδύσουμε και να δώσουμε το καλύτερο δυνατό στην επιχείρησή μας και κατ’ επέκταση και στους πελάτες μας. Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι όλα γίνονται στον δικό τους χρόνο. 

Μπορούμε να κάνουμε μία Λίστα Επιθυμιών για όσα θέλουμε να αγοράσουμε για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας. Στη συνέχεια, κάνοντας μία αντικειμενική προτεραιοποίηση όλων όσων χρειαζόμαστε θα έχουμε έναν οδηγό που θα μας δείχνει πότε μπορούμε να επεκταθούμε κάνοντας την επόμενή μας αγορά. Πάντα όμως με βάση τις δυνατότητες που έχουμε κάθε χρονική στιγμή.

Βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες

Λέγεται ότι για να κάνουμε μία σωστή επιχειρηματική αρχή καλό είναι να έχουμε δίπλα μας έναν καλό λογιστή και έναν καλό δικηγόρο. Αυτή η παραδοχή δεν είναι τυχαία, αν σκεφτούμε από πόσες δύσκολες στιγμές μπορεί να μας σώσουν οι συνεργάτες αυτοί. 

Χρειάζεται φυσικά να επεκτείνετε λίγο ακόμη τη λίστα των συνεργατών σας συμπεριλαμβάνοντας την τράπεζα στην οποία θα κάνετε τον πρώτο εταιρικό σας λογαριασμό, τους εκπροσώπους των προγραμμάτων που μπορεί να χρειαστείτε από την πρώτη στιγμή καθώς και τους συνεργάτες που θα σας βοηθήσουν στην προώθηση και την ανάπτυξη των πωλήσεών σας.

Ιδανικά θέλουμε να επιλέξουμε συνεργάτες που γνωρίζουμε προσωπικά. Δεν είναι όμως πάντα αυτή η καλύτερη λύση. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τον κύκλο γνωριμιών σας για να βρείτε τους συνεργάτες σας. Θα χρειαστεί όμως να είστε αντικειμενικοί και να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους σε αυτή την περίπτωση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας και να μη βρεθούμε σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να αναζητήσουμε νέους. Κάτι τέτοιο θα μας στερήσει χρόνο και χρήματα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Κάντε όλες τις απαραίτητες συναντήσεις μαζί τους και φροντίστε να σας είναι ξεκάθαρος ο τρόπος συνεργασίας σας καθώς και το τι περιλαμβάνει. Καλό θα ήταν να έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες γραπτώς ώστε να είναι συμφωνημένες και από τις δύο πλευρές. Μπορεί να φαίνεται ως λεπτομέρεια, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε πολλές παρεξηγήσεις στο μέλλον.

Συνοψίζοντας

Είτε έχετε στο μυαλό σας να ξεκινήσετε άμεσα το επιχειρηματικό σας εγχείρημα, ή η απόφαση είναι ακόμη στο στάδιο της επιθυμίας καλό είναι να ξεκινήσετε την έρευνά σας από σήμερα. Αν κοιμάστε και ξυπνάτε έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας την επιχείρηση των ονείρων σας ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε αυτά τα βρεφικά βήματα σήμερα. Πολλές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε ώστε αυτό το οποίο φαίνεται μέσα στο μυαλό σας βουνό να γίνει ένα πλάνο με ξεκάθαρα τοποθετημένα βήματα, πάνω στα οποία θα μπορέσετε να χτίσετε τις γερές βάσεις που χρειάζεστε προς τη δική σας προσωπική επιτυχία.

Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Δείτε τις Υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button