Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2394022556 – 2394026249 j.mouroutsou@yahoo.gr

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να δοκιμάσουν το πείραμα της εργασίας από απόσταση. Τώρα, καθώς γίνεται μία πρώτη απόπειρα επιστροφής στη φυσική παρουσία μας στο γραφείο, υπάρχουν πολλές εταιρίες που σκέφτονται να κρατήσουν αυτό το νέο εργασιακό καθεστώς.

Δεν υπάρχει λόγος να ταχθούμε υπέρ ή κατά της εργασίας από απόσταση. Μπορούμε απλά να την αναλογισθούμε ως μία νέα οπτική, η οποία ανοίγει ένα νέο πεδίο πιθανοτήτων για εμάς και τους συνεργάτες μας και μπορεί να ταιριάζει κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση λοιπόν που σκέφτεστε να κρατήσετε με την ομάδα σας την επιλογή να συνεχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία τα οποία χρειάζεται να λάβετε υπόψη.

Κάποια από αυτά είναι:

  • Ο τρόπος συνεργασίας, μιας και αυτή δε θα γίνεται πλέον σε πραγματικό χρόνο.
  • Πληροφορίες και δεδομένα, καθότι υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν λάθος.
  • Βαθμός εμπιστοσύνης των εργαζομένων σας. Η εργασία από απόσταση συνεπάγεται και με την έλλειψη ελέγχου αναφορικά με το πως περνούν τον χρόνο τους και κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή.
  • Νέα εργαλεία και τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να χρειαστείτε για τη διαχείριση αυτής της νέας καθημερινότητας.

Η πλειοψηφία των εργοδοτών βλέπουν αυτή τη νέα κατάσταση με ανησυχία, καθώς τη θεωρούν ότι διαταράσσει τις καθημερινές διεργασίες της επιχείρησής τους. Έτσι, δε βλέπουν τα πιθανά οφέλη που μπορεί να βρίσκονται σε αυτό το πείραμα στο οποίο λάβαμε οι περισσότεροι από εμάς μέρος αυτόν τον καιρό.

Υπάρχει ο φόβος ότι οι υπάλληλοι θα χαλαρώσουν και θα δείχνουν αδιαφορία για τα καθήκοντά τους, μιας και δε θα βρίσκονται στο εργασιακό τους περιβάλλον. Κάτι τέτοιο δεν είναι παράλογο, μιας και κάθε επικεφαλής μίας ομάδας έχει ως κύρια έγνοια τα μέλη της να είναι παραγωγικά. Και είναι αλήθεια ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι για όλους.

Ωστόσο, το 90 τοις εκατό των ατόμων που έχουν ήδη μια απομακρυσμένη εργασία δε θα ήθελαν να επιστρέψουν σε ένα κανονικό περιβάλλον γραφείου.

Οι κύριες προκλήσεις που φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιος όταν καλείται να εργαστεί εκτός γραφείου είναι:

  • Το αίσθημα της μοναξιάς.
  • Οι εξωτερικοί περισπασμοί.
  • Η ανησυχία ότι ο προϊστάμενος ή και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι δεν εργάζεται παραγωγικά.
  • Προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν στην καθημερινή επικοινωνία και την ανταλλαγή της πληροφορίας.

Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι σε ομάδες που απαρτίζονται από συνδυασμό ατόμων που εργάζονται στον φυσικό χώρο της επιχείρησης και από απόσταση μπορεί να παρατηρηθούν συναισθήματα ζήλιας, δυσπιστίας και έλλειψης κατανόησης.

Πολλές φορές οι συνάδελφοι που εργάζονται απομακρυσμένα στιγματίζονται με την ταυτότητα του ευνοούμενου.

Όλα εξαρτώνται από τους στόχους της επιχείρησής σας

Υπάρχουν επιχειρήσεις που, ενώ ισχυρίστηκαν ότι οι απομακρυσμένοι υπάλληλοί τους ήταν εξίσου παραγωγικοί όταν εργάζονταν από το σπίτι, αποφάσισαν να ανακαλέσουν την ομάδα τους για να υποστηρίξουν ισχυρότερη προσωπική συνεργασία και ιδεολογία.

Είναι τα μικρά πράγματα που εξακολουθούν να διατηρούν τις ομάδες στο γραφείο δυνατές. Όπως για παράδειγμα, το να συναντάς έναν συνάδελφο και να δημιουργείς νέες ιδέες ή τυχαίες συνεδρίες καταιγισμού ιδεών κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος.

Όσα θετικά και αρνητικά και να μετρήσουμε, τελικά μόνο εσείς μπορείτε να γνωρίζετε αν η απομακρυσμένη εργασία είναι κάτι που αξίζει να κρατήσετε εφ’ όρου ζωής. Και ο καλύτερος τρόπος για το να αποφασίσετε αυτό είναι να παρατηρήσετε πως εξελίχθηκε η παραγωγικότητα των υπαλλήλων σας αυτό το χρονικό διάστημα.

Υπάρχει πιθανότητα να είδατε κάποιους από τους εργαζομένους της επιχείρησής σας να αποδίδουν καλύτερα; Τότε, έχετε σοβαρό λόγο να το σκεφτείτε και να τους προσφέρετε την επιλογή να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, ακόμη κι αν εσείς επιστρέψετε στο γραφείο.

Τα αποτελέσματα φαίνονται μακροπρόθεσμα

Η επιλογή να δημιουργήσετε μία απομακρυσμένη ομάδα εργασίας έχει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα:

Σας δίνει την επιλογή να συνεργαστείτε με κορυφαίους επαγγελματίες από όλον τον κόσμο. Θα συνεργαστείτε με κορυφαίους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο

Δημιουργεί μία εταιρική κουλτούρα προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας των υπαλλήλων της και όχι σε άλλες λεπτομέρειες που τελικά δεν αποτελούν παράγοντες της παραγωγικότητας μίας επιχείρησης.

 Οι υπάλληλοί σας θα μπορούν να απολαμβάνουν την ευελιξία της εργασίας τους και να αναπτύσσονται επαγγελματικά. Κάτι τέτοιο θα τους κάνει να αισθάνονται ακόμη πιο ευτυχισμένοι.

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος, ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων σας θα παραμείνουν ανεπηρέαστες.

Και, για το κύριο μέλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες:

Το 78% των εργαζομένων παγκοσμίως είναι βέβαιο ότι οι ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις θα τους βοηθήσουν να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικοί.

Στο τέλος όλων, η λύση στην εργασία από απόσταση μπορεί να βρίσκεται στον συνδυασμό

Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα δεν είναι απαραίτητο να ανήκει σε ένα από τα δύο άκρα. Εργασία από το σπίτι ή από το γραφείο. Μπορείτε να διατηρήσετε την υποχρεωτική φυσική παρουσία των εργαζομένων σας στο γραφείο προσφέροντάς τους την επιλογή σε ορισμένες ημέρες ή μήνες του χρόνου να εργάζονται από απόσταση.

Ο καλύτερος συνδυασμός και η φόρμουλα συνεργασίας έχει να κάνει πάντα με τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης και των μελών της.

Το σημαντικότερο όλων που αξίζει να κρατήσουμε και σε αυτή την περίπτωση είναι να προσφέρουμε επιλογές που θα κάνουν τους υπαλλήλους μας ευτυχισμένους. Άλλωστε, όπως έχουμε πει και στο παρελθον, η επένδυση στον παράγοντα Άνθρωπο επιστρέφει στην επιχείρηση το μεγαλύτερο κέρδος.

Και τι χρειάζεται να κάνω ώστε να είμαι κατοχυρωμένος νομικά με αυτή τη νέα σχέση εργασίας;

Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και εδώ, αρκεί να έχετε κατασταλάξει στον τρόπο συνεργασίας που θα ακολουθήσετε από εδώ και στο εξής.

Στη συνέχεια, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μαζί την κατάλληλη σχέση εργασίας για εσάς και τους εργαζομένους σας.

Λογιστικό Γραφείο Ιωάννας Μουρούτσου.

Δείτε τις Υπηρεσίες μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Call Now Button